Как да повишим защитните функции на имунната ни система.

Как да повишим защитните функции на имунната ни система.

 

 

Как да повишим защитните функции на имунната ни система е тема разисквана многократно. Целта на тази статия е не да открием нещо нечувано, а да обобщим най-добрите начини за повишаване на защитните функции на имунната ни система.

Няма да влизам в сложна терминология, какво е имунната ни система.

Същност.

Как да повишим защитните функции на имунната ни система.

С няколко думи имунната система е съвкупност от различни биологични структури и процеси в организма. Тази съвкупност от биологични системи и процеси служи за да предпазва тялото ни от атаката на различни патогени от вируси до хелминти.

Имунната ни система е отговорна не само за нашето физическо здраве, но и за нашето психическо. Тук ще намесим някои биохимични процеси, които са свързани с доброто функциониране на имунната ни система. Когато споменах психическо здраве бих искал да уточня, че има пряка зависимост между секретирането на отделни хормони от ендокринната система и имунната система. Когато имунната система не функционира правилно или с намален капацитет, се наблюдава секретирането на стресови хормони в по-големи нива от нормалните. Също така се получава и нарушаване в репродуктивните хормони.

Всичко това води до поява на депресивни състояния, намалено либидо, при жените до трудно забременяване, а понякога и до помятане.

Имунната ни система работи свързана не само с ендокринната система, но задълбочаването в тази тема ще измести фокусът от настоящата статия.

Преди да започнем искам да поясня, че засилване на защитните функции на имунната система в никакъв случай не е препоръчително при хора с автоимунни заболявания и  претърпели трансплантации на органи.

Как да повишим защитните функции на имунната ни система, стигаме вече до съществената част на статията. Ще обърнем на няколко варианта, как да подпомогнем и улесним нейното функциониране. Ще разделим на три различни начина за подсилване на защитните функции на имунната система.

Начини за повишаване на имунитета.

Ще наречем първият – Физически. Смятам, че точно тази дума отговаря най-добре на това за което ще говорим.

Вторият е чрез – Прием на микроелементи, този е най-разпространен и най-познат начин сред населението.

Третият е чрез – Използването на Натурални билкови екстракти.

Първият начин за мен е наистина интересен метод, на който много хора не обръщат внимание и пренебрегват.

Физическо подсилване на защитните функции на имунната система.

Какво точно означава това? Много от вас сега са озадачени от този метод, други се досещат, но не изцяло.

Как физически можем да подсилим имунитета си?

Спорт.

Нека на първо място започнем с практикуването на различни типове спорт. Няма определен спорт, който да се определя, като спорт за повишаването на имунитет. Всеки спорт активно практикуван (поне три пъти седмично) със средно натоварване, води до повишаване на имунитета. Сигурно се чудите защо написах средно натоварване.

Нека първо разясним степените на натоварване практикувайки спортна активност. Натоварването зависи от сложността на изпълняваният спорт, брой пъти изпълняван на седмична база, продължителност и интензивност. Защо ви обяснявам всички тези неща, защото трябва да сте наясно, че освен положителен ефект, може да има и негативен. Правилно прочетохте, може да има негативен ефект върху имунитета.

Много е тънка границата между това да спортуваме така, че да помагаме на нашата имунна система и да и създаваме доста затруднения. За да можем да използваме спорта за повишаване на имунитета и да поддържаме всичките функции и процеси в добра форма, ние не трябва да претоварваме тялото си.

Всяко претоварване може да доведе до затруднено функциониране или засилено функциониране на имунната ни система и организмът ни. Това от своя страна води до бързо изчерпване на енергия от организма. Веднъж за да можем да поддържаме високата работоспособност и след това за възстановяването на тялото. В този случай ние вредим на имунната си система.

За да бъде избегнато всичко това трябва прецизно да изберем степента на натоварване на тялото ни със спорт. Направим ли го Спортът е един чудесен начин да поддържаме имунитета си силен и подготвен да се справи с ежедневните атаки на вече споменатите ни по – горе врагове.

Връзката между психиката и имунитетът ни.

След като разгледахме първата част от Физическият начин на подсилване на имунитета идва ред на вторият. Повишаване на определени хормони в тялото ни, които отговарят за щастието. Тук ще говорим как, чрез подобряване на психическото ни състояние ще повлияем на имунитетът ни.

Правенето на разходки сред природата доказано подпомага намаляването на тревожност и подобрява настроението. Извършването на действия, които харесваме също повлияват върху секретирането на хормоните на щастието в организма в това число е и физическият контакт с любим човек. Тези действия се извършват физически и това е причината те да са в тази част от темата. Колкото по-освободено е съзнанието ни от лоши мисли, притеснения, толкова по-вече секретиране има на хормоните, които отговарят за щастието.

По този начин чрез извършване на физическа активност различна от спорт подпомагаме имунитета. Това го засегнахме в началото на статията, че имунната система се повлиява от психическото ни състояние и вече виждаме, че е двупосочно.

 

След като разгледахме доста обстойно първият начин в време да обърнем внимание и на вторият начин.

Прием на микроелементи.

 

Приемът на микро елементи за подсилване на защитните функции на имунната система е най-силно разпространеният.

Общо познато твърдение е :“ Приемай витамини и те ще ти повишат имунитета. “

Тук колко и правилно да е, толкова и грешно може да бъде. Веднага обяснявам защо, грешно не значи вредно в този случай, а просто неправилно. Неправилно защото няма да повлияе върху основната ни цел.

Микроелементите има способността на повлияват положително върху имунната система. Как се случва това? Някои от тях директно участват в биохимични процеси свързани с имунната система, други вторично. Тези които са с вторичен ефект са микроелементи, които играят важна роля върху усвояемостта на макронутриентите и по този начин подпомагат определени процеси.

Сега трябва да разгледаме по отделно всеки един от двата типа.

Първите са с изразено директно отношение върху имунитета.

Микроелементи с директно отношение върху имунитета.

Такива са Витамин Ц, Витамин Д, Цинк, Селен и др. Тези микроелементи е важно да бъдат в определени минимални дози за да могат да работят наистина и да подпомагат имунната ни система. Друго много важно е времевият прием на тези микроелементи.

Вторият тип са тези микроелементи, които не работят директно за повишаването за имунитета.

Такива са на пример цялата серия Б витамини. Те са основните микроелементи, които служат за усвояване на макронутриентите. При тях отново е иключително важно дозите, които се приемат и също така с какъв тип храна се приемат.

След като обяснихме кои микроелементи за какво са и на кои трябва да обърнем по-специално внимание.

Комплексни формули на микроелементи.

Нека разгледаме първо стандартните мултивитаминни и мултиминерални формули на пазара. Те са базирани първо на общо приети дневни дози на база определен тип изследвания. За Европа където живеем са определени изключително ниски дози за микроелементите. Причината за това е, че се поставя база от 70 кг средно тегло за мъже и 55 кг средно тегло за жени, без активен начин на живот и без специфични нужди. До тук става ясно, че обикновените формули с микроелементи не са подходящи за всички хора. Неподходящи не означава вредни, а не ефективни спрямо определени цели и начин на живот.

 

От пояснението по-горе вече можем да направим заключение, че : “ Приемай витамини и те ще ти повишат имунитета. “ не винаги ще в сила.

Трябва да обърнем внимание на какво ни трябва от цяла картинка от комплекса от микроелементи.

Приемът на базов комплекс от микроелементи е хубав но за ежедневен прием с единствена цел да добавяме (за мен изключително ниски и недостатъчни) дози микроелементи към храната си.

Дозиране.

Тук ще изброя адекватните дози за прием на по-горе изброените микроелементи с директно благоприятно действие върху имунната система.

Витамин ЦДоза между 1000 мг и 3000 мг. Дозата се определя в зависимост от килограми, начин на хранене и степен на натоварване на седмична база.

Витамин ДДоза между 1000 IU и 4000 IU. Дозата се определя в зависимост от килограми, начин на хранене и степен на натоварване на седмична база.

Цинк –  Доза между 30 мг и 60 мг. Дозата се определя в зависимост от килограми, начин на хранене и степен на натоварване на седмична база.

Селен – Доза между 100 мкг и 300 мкг.  Дозата се определя в зависимост от килограми, начин на хранене и степен на натоварване на седмична база.

Дозите на спомагателните микроелементи могат да варират от определените дневни нужди за Европа, до тяхното коригиране в пъти. Тази дозировка се прави отново на база определени цели за постигане, необходимост от тях и степен на натовареност на организма на седмична база.

Тук също ще намесим психическото здраве и то е също е свързано с приемът на микроелементи. Сега ще обясним как. Доказано Микроелементи, като Цинк и Селен, подобряват половото здраве при мъже и жени, което подпомага секретирането на репродуктивни хормони. От тук чрез отстраняване на евентуален проблем, отново отключваме секрецията на хормони на щастието и повлияваме на имунитета.

 

Стигнахме до третият начин – Използването на Натурални билкови екстракти.

Използването на Натурални билкови екстракти.

Използването на Билкови екстракти изключително дълго време не бе популярно. Причината е абсолютното незнание на хората за тях, как работят и как се използват. Незнание не от страна на учени, а от обикновеният потребител.

Нека направим една изключително добре обозначена граница между билкови екстракти и хомеопатия. Правим я защото са абсолютно коренно различни неща. За хомеопатия няма да говорим.

Придържайки се само към билковите екстракти, ще разясним какво да ползваме за да може да повишим имунитета си.

Ще разделим билковите екстракти на три групи.

Първата група ще са билки с адаптогенни свойства.

Втората група ще са билки със силно изразени анти-патогенни свойства.

Третата група ще са билки подпомагащи репродуктивната система и при двата пола.

До тук всяка група билки имат част със сходни действия, но това, което ги откроява една от друга в именно основното им действие.

 

Билки с адаптогенни свойства.

При тези билки основните свойства са борбата със стреса и подпомагането на организма да се приспособява по лесно. Приспособяване към смяна на сезони, часови разлики и температурни промени. Също така подпомагат организма за справяне с рискови или извънредни ситуации, причинени от външни фактори.

Помагайки на организма да се справи лесно с всички тези неприятни условия, имунната ни система не е подложена на стрес. Което само по себе си я прави адекватно работеща в такива ситуации без да влиза във вече споменатата фаза на изтощаване.

Този тип билки не подкрепят директно имунитета, а чрез други процеси улесняват работата на системата. За мен този тип билки е изключително важен за прием на всяко тримесечие. А някои дори могат да бъдат използвани постоянно, разбира се не в дозите, в които се ползват за кратък период.

Подобен тип билки са :

Rhodiola – Родиола, позната, като златен корен.

Astragalus – Астрагалус, Астрагал.

Eleuthero – Елеутеро, позната, като Сибирски жен-шен.

Дозиране.

Дозите от всяка билка от изброените може да варира между 1000 мг до 3000 мг. Дозата се определя в зависимост от килограми, начин на хранене и степен на натоварване на седмична база.

 

Билки със силно изразени анти-патогенни свойства.

 

Този тип билки влизат в директна помощ на имунната ни система. Те са с най-силно доказани характеристики за благоприятно повлияване на имунитета. Реално тези билки бих ги нарекъл, като „ втора имунна система от природата “ . За тях мога да напиша една отделна статия, не само защото познанията към тях са изключително много, но и защото личният ми опит с тях е огромен.

Този тип билки са един от най-добрите начини за борба с изключително много инфекции, вируси и най-общо казано патогени.

Употребата на този тип билкови екстракти е доказан в успешното лечение дори срещу гъбични инфекции от вида на Кандида и ракови заболявания.

Правилно прочетохте, те се използват, като допълнение към конвенционалната медицина. От една страна, че наистина имат лечебни свойства срещу определени патогени, но и като силна помощ на имунната система.

За да не излизаме от темата ще обобщим за тях, че са най-доброто средство за превенция срещу патогени от натурална гледна точка.

Такива билки са:

Cats Claw – Котешки Нокът.

Pau D’arco – Пау Дарко, позната, като Мравчево дърво.

Juglas Nigra – Black Walnut – Черен Орех

Дозиране.

Дозата на всяка билка може да варира от 1000 мг до 3000 мг. Като приемът на последната не е подходяща за прием над 600 мг дневно от хора с диагностицирана болест на Хашимото.

 

Билки подпомагащи репродуктивната система и при двата пола.

 

Този тип билки не влияят директно в помощ на имунната ни система, а второстепенно.

Подобен тип билки спадат и към групата на супер храни. Супер храни защото имат многоцелево действие. Имат сходни благоприятни ефекти на адаптогенните билки и енергийните тоници.

При тях ще разгледаме ефектът им върху секрецията на репродуктивни хормони и последствие на хормони на щастието.

При хормонален дисбаланс (специално в половите хормони) този тип билки имат свойството доказано да нормализират секрецията им. Това несъмнено повлиява веднага върху настроението на човек, неговата физическа и умствена активност. Способността им да помагат при лечение на репродуктивни проблеми и депресивни състояния, ги прави приятел на имунната ни система.

Вече обясних как, с намален стрес, с повишени нива на хормони отговарящи за щастието ни, помагаме на имунитетът ни.

Като последни в статията са и естественият завършек на статията, обобщаващи и обвързващи нашето физическо здраве с психическото ни. А когато тези два фактора са на лице имунната ни система функционира адекватно, предпазва ни и не е натоварена.

Такива билки са:

Tribulus Terrestris – Трибулус Терестрис, позната, като Бабини зъби.

Maca – Мака.

Fenugreek – Фенугрийк, позната, като Сминдух.

Дозиране.

Дозата на всяка една от билките може да варира от 1000 мг до 3000 мг. Дозата се определя в зависимост от килограми, начин на хранене и степен на натоварване на седмична база.

Заключение.

След като разгледахме всички методи за повишаване на защитните функции на имунната ни система нека да ви дам и вече разработен план.

Спортувайте поне три пъти седмично със средна степен на натовареност. Правете повече разходки сред природата. Извършвайте повече физическа активност, която да ви носи удоволствие. Старайте се да намалите стреса. Приемайте адекватни дози Витамин Ц, Витамин Д, Цинк и Селен, в периодична схема. Приемайте ежедневно комплекс от микроелементи. Хранете се здравословно. Приемайте преди смяната на всеки сезон адаптогенни билки и периодично анти-патогенни билки. Приемайте поне два пъти годишно билки подпомагащи секрецията на репродуктивни хормони с цел превенция.

Тези съвети са в сила, както за хората с умерена степен на активност и такива с намалена, така и за хората с висока степен на активност. Като за хората, с висока степен на активност и висок тип натоварване, препоръчвам приемът на важните микроелемнти да не е цикличен, а ежедневен. Приемът на билки за оптимизиране на репродуктивните хормони да бъде на всеки 3 месеца. Адаптогениите билки трябва да са дозирани за ежедневна употреба. Анти-патогениите остават на същият начин на прием.

Причината разликата в дозирането да е толкова голяма е, защото имунната система на тежко трениращи е подложена постоянно на силно натоварване. Това натоварване изтощава тялото и физически и психически. Затова подсилването на имунитета при професионални атлети е на първо място в ежедневието им след правилното хранене, почивка (Възстановяване) и тренировка.

 

Статията е авторска и собственост на Иван Стамов.

2 Comments

  • Георги Димитров 13.04.2020

    Статията е страхотна! Толкова добре написани статии не съм чел до момента свързани с тази тема.
    Поздравления за г-н Стамов. Продължавайте да пишете такива интересни и полезни статии.

  • Djillas 16.04.2020

    Много полезно 🙂 Браво

Добави коментар