Как да изберем правилните хранителни добавки за нас част 1.

Как да изберем правилните хранителни добавки за нас част 1

 

 

Изграждане на план за постигане на целите ни.

Днес ще разгледаме един проблем за огромна част от спортуващите , а именно как да изберем правилните хранителни добавки за нас и нашите цели.

Сигурно голяма част от вас ще си кажат, че „аз знам какво да си взема“ или пък „то е ясно какво се взима при определена цел“.

Тук малко ще разбия представите за метод на подбор на правилните хранителни добавки за вас и вашите цели.

Нека започнем първо с начертаването на план. Този план е пряко свързан с нашите цели и винаги включва различна поетапност на изпълнение и времеви период.

На първо място трябва да сме наясно, каква е нашата цел, която искаме да постигнем.

1 – Цел.

На второ място трябва да сме наясно, за какъв период от време искаме да постигнем тази цел.

Тук трябва абсолютно адекватно и реално да помислим времето за постигането на нашата цел. Най-често нужното време за постигане на една цел свързана с промяна на тялото ни обхваща няколко етапа. Всеки етап е с минимална продължителност от 3 месеца и в зависимост от целта, времевият период може да бъде разтеглен до неограничено положение.

2 – Времеви период.

 

На трето място трябва да сме изградили ясно поетапността за постигане на целта в този времеви период.

3 – Етапи за изпълнение на целта свързани с времевият период.

 

След като сме разчертали вече плана за действие, определили сме всичко в него ( Цел, Времеви период, Етапи за изпълнение на целта свързани с времевият период.), можем вече да преминем към изборът ни на правилните хранителни добавки.

Най-често срещани цели:

РЕДУЦИРАНЕ НА ТЕГЛО;

ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ;

ПОВИШАВАНЕ НА ТЕГЛО;

ПОВИШАВАНЕ НА МУСКУЛНА МАСА;

 

 

Редуциране на тегло.

Редуцирането на тегло е умишлено отделено от изгаряне на мазнини защото се различават по методика на хранене, тренировка и суплиментация.

Тук подборът на хранителни добавки трябва да бъде изключително внимателен. Причината за това е, че хората които трябва да редуцират килограми са хора с наднормено тегло и често съпътствани от сърдечно съдови проблеми, нарушена дихателна функция, високо кръвно и болки в ставите. Всички тези проблеми в голяма част от случаите са породени  именно от наднорменото тегло.

В този случай е задължително да се избягват продукти съдържащи стимуланти на нервната система, ускоряващи пулса и повишаващи кръвното налягане.

Продукти:

Адекватните продукти, към които трябва да се обърнете са липотропни фет бърнъри, продукти подпомагащи забързването на обмяната на вещества и продукти с диуретичен ефект и лимфен дренаж, на билкова основа.

L-Carnitine, CLA, Raspberry Ketones, Omega 3-6-9, Dandelion, Uva-Ursi, Birch, Persley, Choline, Inositol, Garcinia Cambogia, African Mango, Green Coffee.

 

Изгаряне на мазнини.

Изгарянето на мазнини е последващо действие след редуцирането на тегло или стартов етап, ако не е било необходимо редуциране на тегло.

Тук вече имаме доста по-голям и свободен избор на хранителни добавки. Разбира се трябва да бъдат съобразени със здравословното състояние на лицето, което ще ги използва.

Продукти съдържащи стимуланти на нервната система, ускоряващи пулса и повишаващи кръвното налягане, НЕ ТРЯБВА да бъдат използвани от хора с диагностицирани съпътстващи заболявания от сърдечно съдови тип, нарушена дихателна функция и проблеми високо кръвно.

Ако не попадате в по-горе упоменатите случаи, можете да използвате и по силни хранителни добавки за изгаряне на мазнини от липотропните фет бърнъри.

Продукти:

Адекватните продукти, към които можете да се обърнете са терногенни фет бърнъри, продукти стимулиращи функцията на щитовидната жлеза, продукти с диуретичен ефект и лимфен дренаж, на билкова основа и продукти повишаващи термогенезата в организма.

Yohimbine, Gugulsterone, Green tea, Piperine, Caffeine, Rhodiola Rosea, Taurine, Tyrosine, Cayenne, Synephrine, 7 –keto, Citrus Aurantium, Dandelion, Uva-Ursi, Birch, Persley и др.

 

Повишаване на тегло.

Повишаването на тегло отново е отделено от покачването на мускулна маса, тъй като отново се различава по методика на хранене, тренировка и суплиментация.

До тази цел достигат хора, които са абсолютна противоположност на хората с наднормено тегло. Те са изпаднали в положение, при което теглото им е под нормалното за определеният човек ( Базирано на норми свързани с пол, възраст, височина, тегло) . Тук не говорим за покачване на мускулна маса, което е неизбежно в подобен етап, а за покачване на обща телесна маса.

Подобен тип хора са или претърпели операционни интервенции или водили не правилен метод на хранене с огромен калориен дефицит дълъг период от време. Срещат се подобни цели и при някои спортове, но там е контролирано от времеви прозорец това покачване на общо телесно тегло.

Продукти:

Адекватните продукти, към които можете да се обърнете са така тълкуваните от БАБХ – Храна за спортисти – Богата на въглехидрати енергийна храна.

Това са хранителни добавки с повишено съдържание на въглехидрати и белтъчини – гейнери. Също така може да бъдат използвани матрични протеинови източници, B-complex vitamins, Omega 3, Complex Amino Acids.

 

Повишаване на мускулна маса.

Повишаването на мускулна маса е процес, при който не се цели огромно покачване на общото тегло, а приръст на мускулният обем. Този процес е свързан със секрецията на много хормони в нашият организъм, с усвояването на въглехидрати и белтъчини, повишаване на нивата на кислород към мускулатурата, транспорта на макро и микро нутриенти.

На тази цел се спират изключително голяма част от спортуващите, без значение от тяхната степен на тренираност на организма.

Продукти:

Адекватните продукти, към които можете да се обърнете са:

B-complex vitamins, Testosterone boosters, HGH boosters, Insulin modulators, Creatine, Glicerol monostearate, Beta Ecdysterone, Plant fitosterols, DHEA, Taurine, Glutamine, Complex Amino Acids, Matrix Proteins.

Някои от по-горе изброените продукти са забранени за употреба от лица под 21 – годишна възраст, тъй като могат да окажат влияние върху хормоналната система. ( Testosterone boosters, HGH boosters, Insulin modulators, Beta Ecdysterone, Plant fitosterols, DHEA)!!!

 

Разгледахме в най-основни линии как да подберем правилно хранителните добавки, какъв тип да са те предвид описаните най-чести цели. За всички които не са се разпознали в посочените цели, ще има и втора част на тази статия, където ще бъдат включени нови цели.

Надявам се статията да е полезна за вас и да улесни избора на правилните хранителни добавки за вас и постигането на целите ви. Успех!

 

Статията е авторска и собственост на Иван Стамов.

Добави коментар