Как да изберем правилните хранителни добавки за нас част 1.

Как да изберем правилните хранителни добавки за нас част 1.

 

 

Изграждане на план за постигане на целите ни.

Днес ще разгледаме един проблем за огромна част от спортуващите , а именно как да изберем правилните хранителни добавки за нас и нашите цели.

Сигурно голяма част от вас ще си кажат, че „аз знам какво да си взема“ или пък „то е ясно какво се взима при определена цел“.

Тук малко ще разбия представите за метод на подбор на правилните хранителни добавки за вас и вашите цели.

Нека започнем първо с начертаването на план. Този план е пряко свързан с нашите цели и винаги включва различна поетапност на изпълнение и времеви период.

На първо място трябва да сме наясно, каква е нашата цел, която искаме да постигнем.

1 – Цел.

На второ място трябва да сме наясно, за какъв период от време искаме да постигнем тази цел.

Тук трябва абсолютно адекватно и реално да помислим времето за постигането на нашата цел. Най-често нужното време за постигане на една цел свързана с промяна на тялото ни обхваща няколко етапа. Всеки етап е с минимална продължителност от 3 месеца и в зависимост от целта, времевият период може да бъде разтеглен до неограничено положение.

2 – Времеви период.

 

На трето място трябва да сме изградили ясно поетапността за постигане на целта в този времеви период.

3 – Етапи за изпълнение на целта свързани с времевият период.

 

След като сме разчертали вече плана за действие, определили сме всичко в него ( Цел, Времеви период, Етапи за изпълнение на целта свързани с времевият период.), можем вече да преминем към изборът ни на правилните хранителни добавки.

Най-често срещани цели:

РЕДУЦИРАНЕ НА ТЕГЛО;

ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ;

ПОВИШАВАНЕ НА ТЕГЛО;

ПОВИШАВАНЕ НА МУСКУЛНА МАСА;

 

 

Редуциране на тегло.

Редуцирането на тегло е умишлено отделено от изгаряне на мазнини защото се различават по методика на хранене, тренировка и суплиментация.

Тук подборът на хранителни добавки трябва да бъде изключително внимателен. Причината за това е, че хората които трябва да редуцират килограми са хора с наднормено тегло и често съпътствани от сърдечно съдови проблеми, нарушена дихателна функция, високо кръвно и болки в ставите. Всички тези проблеми в голяма част от случаите са породени  именно от наднорменото тегло.

В този случай е задължително да се избягват продукти съдържащи стимуланти на нервната система, ускоряващи пулса и повишаващи кръвното налягане.

Продукти:

Адекватните продукти, към които трябва да се обърнете са липотропни фет бърнъри, продукти подпомагащи забързването на обмяната на вещества и продукти с диуретичен ефект и лимфен дренаж, на билкова основа.

L-Carnitine, CLA, Raspberry Ketones, Omega 3-6-9, Dandelion, Uva-Ursi, Birch, Persley, Choline, Inositol, Garcinia Cambogia, African Mango, Green Coffee.

 

Изгаряне на мазнини.

Изгарянето на мазнини е последващо действие след редуцирането на тегло или стартов етап, ако не е било необходимо редуциране на тегло.

Тук вече имаме доста по-голям и свободен избор на хранителни добавки. Разбира се трябва да бъдат съобразени със здравословното състояние на лицето, което ще ги използва.

Продукти съдържащи стимуланти на нервната система, ускоряващи пулса и повишаващи кръвното налягане, НЕ ТРЯБВА да бъдат използвани от хора с диагностицирани съпътстващи заболявания от сърдечно съдови тип, нарушена дихателна функция и проблеми високо кръвно.

Ако не попадате в по-горе упоменатите случаи, можете да използвате и по силни хранителни добавки за изгаряне на мазнини от липотропните фет бърнъри.

Продукти:

Адекватните продукти, към които можете да се обърнете са терногенни фет бърнъри, продукти стимулиращи функцията на щитовидната жлеза, продукти с диуретичен ефект и лимфен дренаж, на билкова основа и продукти повишаващи термогенезата в организма.

Yohimbine, Gugulsterone, Green tea, Piperine, Caffeine, Rhodiola Rosea, Taurine, Tyrosine, Cayenne, Synephrine, 7 –keto, Citrus Aurantium, Dandelion, Uva-Ursi, Birch, Persley и др.

 

Повишаване на тегло.

Повишаването на тегло отново е отделено от покачването на мускулна маса, тъй като отново се различава по методика на хранене, тренировка и суплиментация.

До тази цел достигат хора, които са абсолютна противоположност на хората с наднормено тегло. Те са изпаднали в положение, при което теглото им е под нормалното за определеният човек ( Базирано на норми свързани с пол, възраст, височина, тегло) . Тук не говорим за покачване на мускулна маса, което е неизбежно в подобен етап, а за покачване на обща телесна маса.

Подобен тип хора са или претърпели операционни интервенции или водили не правилен метод на хранене с огромен калориен дефицит дълъг период от време. Срещат се подобни цели и при някои спортове, но там е контролирано от времеви прозорец това покачване на общо телесно тегло.

Продукти:

Адекватните продукти, към които можете да се обърнете са така тълкуваните от БАБХ – Храна за спортисти – Богата на въглехидрати енергийна храна.

Това са хранителни добавки с повишено съдържание на въглехидрати и белтъчини – гейнери. Също така може да бъдат използвани матрични протеинови източници, B-complex vitamins, Omega 3, Complex Amino Acids.

 

Повишаване на мускулна маса.

Повишаването на мускулна маса е процес, при който не се цели огромно покачване на общото тегло, а приръст на мускулният обем. Този процес е свързан със секрецията на много хормони в нашият организъм, с усвояването на въглехидрати и белтъчини, повишаване на нивата на кислород към мускулатурата, транспорта на макро и микро нутриенти.

На тази цел се спират изключително голяма част от спортуващите, без значение от тяхната степен на тренираност на организма.

Продукти:

Адекватните продукти, към които можете да се обърнете са:

B-complex vitamins, Testosterone boosters, HGH boosters, Insulin modulators, Creatine, Glicerol monostearate, Beta Ecdysterone, Plant fitosterols, DHEA, Taurine, Glutamine, Complex Amino Acids, Matrix Proteins.

Някои от по-горе изброените продукти са забранени за употреба от лица под 21 – годишна възраст, тъй като могат да окажат влияние върху хормоналната система. ( Testosterone boosters, HGH boosters, Insulin modulators, Beta Ecdysterone, Plant fitosterols, DHEA)!!!

 

Разгледахме в най-основни линии как да подберем правилно хранителните добавки, какъв тип да са те предвид описаните най-чести цели. За всички които не са се разпознали в посочените цели, ще има и втора част на тази статия, където ще бъдат включени нови цели.

Надявам се статията да е полезна за вас и да улесни избора на правилните хранителни добавки за вас и постигането на целите ви. Успех!

 

Статията е авторска и собственост на Иван Стамов.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *